In noiembrie 2009 am asistat la disparitia sigurei cladiri de patrimoniu industrial din orasul Isaccea, care a fost distrusa de un incendiu. Nu se cunoaste nici pana in ziua de azi daca a fost un accident sau cineva a avut un interes ca acea cladire sa „se faca pierduta”. Cladirea a fost pana in urma cu cativa ani utilizata de fosta Regie Autonoma a Tutunului din Romania. Daca imi aduc bine aminte, cladirea a fost ridicata in anul 1896 si facea parte din depozitele vechiului port al orasului.
[nggallery id=20]
In vara anului trecut, am reusit sa intru pentru prima data pe acest teren si nu mare mi-a fost surpriza sa descopar 3 cazemate, despre care cred ca au fost utilizate de Armata Romana in Primul Razboi Mondial. Printre ruine am gasit si tiglele care au facut parte din acoperisul cladirii, cu marca producatorului … aduse tocmai din Marsilia. Cat am stat pe santier la Noviodunum, am facut vizite repetate pentru a lua coordonatele (gandind ca se mai poate salva ceva) cazematelor, a zidurilor care apartinusera cetatii turcesti – cea construita din ordinul sultanului Osman II in 1621 – am constatat cum intr-un timp record (2 saptamani), au disparut la propriu trei cladiri, care inca erau in picioare – adica aveau si ziduri, acoperis, ferestre etc. Grupuri de localnici, daca pot spune asa, transformasera cladirile fostei Regii intr-o veritabila „cariera”, din care s-au extras toate caramizile celor trei cladiri, tiglele, lemnaria etc. Totul a disparut in doua saptamani.
Totusi, ce au facut autoritatile locale? Nimic!
Cladiri mai noi sau mai vechi situate in diverse puncte ale orasului sunt demontate bucata cu bucata de „localnici binevoitori”, secatuind inventarul imobilelor din oras, unul cate unul. Sunt intristat de lipsa de autoritate a celor care ar trebui sa ai grija de linistea orasului si a cetatenilor sai, de pasivitatea de care dau dovada locuitorii orasului, de lipsa de respect cu care Primaria din localitate trateaza trecutul si istoria orasului. Despre acest ultim aspect, am mai vorbit si in vara anului trecut cand functionari din primarie au acordat autorizatie de construire unui investitor, chiar in situl Cetatea Isaccea [Noviodunum]. Ca situatia sa nu fie unica, aceeasi functionari au mai gafat si in luna octombrie a anului trecut, cand au autorizat niste lucrari pentru introducerea unui cablu de fibra optica, iar lucrarile incepute chiar din zona de protectie a sitului au distrus cateva morminte, cateva cuptoare destinate materialelor de constructie. Mai conteaza? Au mai gafat si prin acordarea unui teren unei ”structuri a statului” tot in zona de protectie a sitului arheologic; zona plina de vestigii despre care “noii proprietari†nu au cunostinta.
Peste ani o sa utilizam destul de des expresia „a fost odata in Isaccea”. E pacat ca autoritatile locale si cetatenii orasului Isaccea nu inteleg si nu constientizeaza importanta pe care o are istoria acestei localitati, precum si patrimoniul cultural pentru viitorul comunitatii, intrucat acesta reprezinta in viitor o sursa de dezvoltare durabila.
Uneori stau si ma intreb daca merita efortul si consumul de energie, pentru a face cunoscut toate acestea …
Comentarii (3)
Veronica
22:32Merita! Problema e daca oamenii vor intelege ca trebuie sa ia atitudine … de obicei nu fac nimic pana nu-i doare direct. Important e ca mai sunt si oameni care lupta pentru ceea ce e corect … mai avem o sansa!
florica
13:17Tot ce sa distrus in Isaccea e din vina primarului si a fostului secretar (care acum nu mai iesa din casa de frica cit rau a facut in Isaccea) ca au populat Isaccea cu tigani, care fura si distrug chiar sub ochii politistilor. Uni edili ai societatii platesc si dupa 10 ani greselile, le vine rindul si la cei din Isaccea, ca Dumnezeu nu doarme.
Aurel Daniel STANICA
10:45@florica nu acuz si nu arunc vina asupra edilului sef sau a secretarului din primarie, ci doar semnalez o situatie si o stare de fapt. Pe plan local nu am observat ca spiritul civic sa exceleze si nu inteleg pasivitatea cu care localnicii nu iau atitudine. Semnalez si incompetenta unor fiunctionari din primarie, care fac greseala dupa greseala, si nu au bunul simt sa puna mana pe un telefon si sa intrebe persoane avizate daca se incalca legea in anumite sitiuatii. Din pacate, cei de la urbanism incalca legea cu buna stiinta … ce se intampla cu acele cladiri si cine sunt „localnicii binevoitori” nu ma pronunt.