“... alpinisti de meserie in timpul liber” - Situl arheologic Noviodunum

“... alpinisti de meserie in timpul liber”

Cetatea Enisala, unul din singurele monumente medievale din Dobrogea, care a rezistat in timp.

DSC_0448

In urma cu cateva zile, am gasit pe net o fotografie cu doi, asa-zisi turisti, care chipurile erau “alpinisti de meserie in timpul liber”, dupa cum isi intitulau isprava,  pozau catarati pe zidurile turnului de NV de la cetatea Enisala.

Doresc sa atrag atentia ca paramentul si emplectonul acelui turn nu prezinta siguranta, dar si faptul ca cei care au obligatia sa se ingrijeasca de monument, ar fi trebuit sa le explice riscurile la care se expun, urcandu-se  tocmai in acel loc.

Lipsa unor indicatoare, dar mai ales lipsa de reactie a celor doi paznici, care printre altele au fost instruiti sa ii atentioneze pe turisti in legatura cu pericolul reprezentat de urcarea pe ziduri, turnuri, ii determina pe eventualii vizitatori sa zburde liber prin cetate. Totusi, institutia in care imi desfasor activitatea, din respect si grija pentru cei care viziteaza monumentul si pentru a preintampina un eveniment neplacut, a luat o serie de masuri de consolidare a zidurilor, sau de restrictionare a accesului pe poarta de acces si datorita riscului ca anumite portiuni de zidarie de la turnul cu „arcada dubla”, sa se prabuseasca. Cei care au datoria sa se ingrijeasca de monument, se plang in permanenta de agresivitatea turistilor. Totusi, consider ca, atata timp cat nu este un amenajat un circuit de vizitare, cu platforme care sa protejeze zidurile, dar care sa ofere si siguranta vizitatorului, accesul pe ziduri sau in turnuri este interzis.

asa nu

Ma vad nevoit, sa atrag atentia  asupra faptului ca nu este prima data cand am gasit astfel de fotografii pe net, chiar personal am surprins vizitatori care „faceau jogging” pe ziduri si culmea, mai aruncau si cu pietre in cei aflati in extra muros. Mda, am zis eu, ne-am intors la inceputul secolului al XV-lea; turcii (a se citi turistii), atacau cu o pofta nebuna de cunostere fortareata medievala, iar aparatorii (vizitatorii care se trezisera ceva mai devreme si ocupasera cetatea), incercau din rasputeri sa o apere. Totusi, de cine se aparau?  Tipul acesta de “vandalism”, intalnit din ce in ce mai des la cei care viziteaza un monument, produce cu buna stiinta, distrugeri monumentelor. Astfel, cateava blocuri de calcar din zidul bazinului pentru apa, au cazut sub asalturile “alpinistilor de timp liber”. Am constatat in ultimii ani, ca oricat de bine intentionati am fi pentru punerea in valoare si valorificarea patrimoniului istoric si arheologic, ne lovim de lipsa de educatie a celor carora ne adresam, a publicului tinta. Nu generalizez, dar acest aspect l-am constatat personal nu numai la Enisala, ci si in alte situri sau monumente din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic.

asa nu 2

Moda pozelor de avatar ii patrunde, indiferent de varsta, pe toti cei ca au conturi pe diverse site-uri din mediul web si doresc cu tot inadinsul sa arate lumii intregi pe unde s-au catarat. Sunt putine persoanele care intreba – cand a fost cosntruita cetatea ? ce tehnici de constructie au fost utilizate in  evul mediu ? de catre cine? ce obiecte au descoperit arheologii ?

Pentru cei care lucram in domeniu stim ca suntem guvernati de o legislatie prin care patrimoniul este protejat. Ceea ce nu include aceasta legislatie, este educatia de care internautul in cauza, nu a deprins-o in familie ori lungii ani de scoala ….

Totusi, cum ar trebui sa procedam ? Sa ne facem ca nu observam ?

DSC_0344

Un sgraffitti de la inaintasii nostri si care au invadat monumentele …

Unul din obiectivele noastre, ar fi pastrarea integritatii fizice si a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice, asa cum sunt ele reglementate prin documentatia de urbanism sau legislatia de patrimoniu. De asemenea, printr-o serie de proiecte am dorit sa crestem gradul de constientizare in randul cetatenilor de diferite varste si categorii socio-profesionale fata de valorile culturale locale, regionale si nationale. Am mai dorit sa dezvoltam spiritul de consumatori de cultura al elevilor din unitatile de invatamant, atat din mediul urban cat si din cel rural, precum si constientizarea protejarii si valorificarii patrimoniului cultural dobrogean ca parte componenta a patrimoniului cultural national si international.

Toate aceste obiective precizate mai sus, consider ca ar trebui promovate si insusite de fiecare cetatean al acestei tarii, indiferent de profesia pe care o are, pentru ca acest patrimoniu sa fie apreciat si valorificat si de generatiile viitoare.

Comentarii (11)

 1. info-delta.ro
  info-delta.ro

  Ghidul „turistului”: (1) Daca ajungi la un monument ceva, urca-te pe el si fa o poza.Prietenii tai te va admira! (2) Nicaieri nu este mai bine sa bei o bere decat in incinta unui monument istoric.Lasa si sticla/cutia de bere acolo ca „relicva”. (3) Ia ceva ca amintire de acolo, o piatra … orice! E pacat sa pleci cu mana goala! (4) Lasa-ti „amprenta” sa vada lumea ca si tu ai fost pe acolo.Gasesti tu un cui sa-ti scrii numele pe acolo. Sau un spray color … (5) Nu cauta o toaleta, orice zid mai ferit de la cetate este bun. (6) Vezi de ai ceva gunoaie prin buzunare .. nu pleca cu ele, lasa-le acolo! Se pune si un chistoc de tigara. (7) De ai ghid, ia-l la misto! Sigur o sa te distrezi tu si amicii tai! ………

 2. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  Din pacate, asta este realitatea. Personal, am incercat sa adopt un ton ceva mai „indulcit”, fara sa expun si aceste incoveniente. In acesta vara am adunat de mai multe ori mucurile de tigara, pet-urile, dozele de bere etc.
  As mai adauga: La cetate sau la muzeu, putem asculta manele, fie la casetofonu’ adus de acasa, fie la telefonu’ din dotare. Mai adaugam si punga de seminte ….

 3. info-delta.ro
  info-delta.ro

  Este o realitate ce va duce inevitabil la limitarea accesului publicului larg la monumente, cetati, asa cum s-a procedat si in cazul multor pesteri ce au fost inchise vizitatorilor din cauza actelor de vandalism.

 4. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  In occident se acorda o mai mare atentie monumentelor. In urma cu doi ani am inceput un proiect care viza tocmai constientizarea in randul cetatenilor de diferite vârste ii categorii socio-profesionale fata de valorile culturale locale, regionale ii nationale. Am inceput cu elevi din ciclul primar si gimnazial si dorim ca sa formam viitorul public, care viziteaza aceste obiective de ce este necesar sa avem grija de monumente etc. Autoritatile locale, chiar daca au obligatia de a se ingriji de monumente, situri arheologice, nu fac nimic in acest sens. Intrebarea este ce ne facem cu cei care au trecut prin scoala si au un alt sistem de valori?

 5. vlad dumitru
  vlad dumitru

  1. daca tot au facut „isprava „asta REGRET FOARTE MULT CA NU AU CAZUT DE PE ZIDURI SA-SI RUPA GATURILE ! ASTA MERITAU !
  2. ma deranjeaza faptul ca nu li se arata mutrele alea de imbecili ,pentru a fi recunoscuti si ciomagiti !
  3. au fost macar amendati ?

 6. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  1. Bine ca nu au fost astfel de evenimente. Asta este motivul pentru care am luat unele masuri, ca sa nu fie accidente;
  2. Nu am dorit sa fac asta, ci doar am vrut sa subliniez ca acesti „turisti” nu au o educatie minimala, cu toate ca persoanele in cauza se pare ca au studii superioare (chiar 2 facultati!!!!!). O raspundere o au si paznicii de acolo.
  3. De amenda nu poate fi vorba. Asta o fac eu prin ceea ce am postat pe blog.

 7. Cosmin
  Cosmin

  manelisti nenorociti !

 8. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  Nu le cunosc gusturile muzicale. Oricum, eu incerc sa arat ca nu asa se procedeaza.

 9. info-delta.ro
  info-delta.ro

  Fiind intr-un obiectiv istoric, la un moment dat, am incercat sa discut cu un tip ce se manifesta … nu stiu cum sa zic … „deranjant”. El si cu prietenul lui se distrau foarte copios, de la „misto-uri” pana la scene de teribilisti. Oamenii … ii vedeau, intorceau capul mergand mai departe. Dupa cateva minute de toleranta, i-am luat in primire. Raspunsul venit din partea lui a fost destul de rapid si foarte agresiv, fiind sustinut de amicul lui. Oamenii … NE vedeau, intorceau capul mergand mai departe. Nu m-a surprins faza, asa suntem noi romanii, rareori luam atitudine si ne sprijinim impotriva unui rau. Aici este buba! Daca eram sprijinit de toti cei care erau acolo (nu numai de cei cu care eram in grup).. acei indivizi poate intelegeau lectia! Asa, a ramas ca „s-au luat unii de ei”.

 10. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  In urma cu doua luni, impreuna cu o echipa de la TVR, faceam un reportaj pentru emisiunea „Restaurare”, in care a fost inclusa si cetatea Enisala. O familie, cu doamnele care spargeau seminte, cu domnii bine dispusi si cu copiilasii din dotare, cu toate ca ne-au vazut acolo, au incercat sa se urce pe ziduri … Dar ce era mai grav era limbajul, as adauga de manelisti … D-na reporter s-a simtit nevoita sa le atraga atentia, iar persoanajele respective nu au facut decat sa comenteze in spaniola. Deh, prin tarile straine unde presupun ca aceste persoane muncesc, nu ar fi procedat la fel. Nu mai zic ca dozele de bere si pungile (fara continut) de la seminte au ramas de pavaza pentru a intampina si alti turisti …,

 11. Cosmin Lungu
  Cosmin Lungu

  Subscriu la comentarii!
  Adaug: puneti un indicator „Accesul interzis… INCULTILOR, MANELISTILOR si TELENOVELISTELOR!”
  Ca si asa nu au ce cauta intr-un loc incarcat nu numai de istorie dar si de cultura. Si cum au o pregatire intelectuala precara si le trebuiesc multe carti sub picioare sa ne ajunga pe noi, cei putini, dar dotati, le recomand viitorilor doritori gura-casca sa ramana tot la vechile lor hobby-uri: micii, berea, maneau s.a.m.d. dar la o distanta apreciabila de monumentele istorice.
  Respect!

Spune-ne opinia ta