Un afacerist local din Isaccea, propietar de ciurda (denumit in continuare persoana), dar cu carte de munca la o intreprindere inca a statului, care se crede proprietar pe sitului arheologic Isaccea-Noviodunum, desfasoara oarece activitati, mai mult de inmultire a septelului, valorificare lapte, branza, carne …
Oricum, nu mi-am dorit sa redau aici micile problemute si atitudinea sfidatoare a persoane, ci relatez o situatie grava.
O scurta vizita in zona, asa cum fac de obicei, dar de data acesta cu un scop precis, pentru a duce niste materiale la baza arheologica, am obsrvat cu uimire ca se fac lucrari in rezervatia arheologica. Ca si si cum tot ce a facut in ultimii ani nu era de ajuns, persoana isi ridica o mandra constructie in plin sit arheologic. Am dat o fuga sa discut cu proprietarul , care foarte deranjat de prezenta mea si mai ales de intrebarile adresate, a inceput sa ma acuze ca il urmaresc si nu il las sa sa isi faca investitia, plus alte verzi si uscate, dar nimic de greseala pe care o face. Pentru ridicare unei constructii intr-un sit ar trebui umati cativa pasi, care sunt stabiliti de legistatia referitoare la patrimoniu. Din pacate, persoana nu a tinut cont de legislatie etc, motivand ca a procedat asa doar ca sa se ne arate cine este el, ca are bani etc. Posibil, ca persoana, sa fie de buna credinta si sa aibe toate documentele, iar atunci vina este a celor care lucreaza la serviciul urbanism. Cine stie?
Toate bune, dar la fata locului am observat ca acesta constructie suprapune Valul II, al sistemului de fortificatie ce inchidea asezarea civila. Am sa postez cateva fotografii si nu ramane decat sa sesizez autoritatile in legatura cu agresiunea care s-a produs asupra sitului.
Prin aceste randuri doresc sa imi exprim nemultumirea fata de atitudinea pe care o au persoane particulare, dar si reprezentati ai unor consilii locale, pentru care patrimoniul nu conteaza. Eu ma zbat pentru situl Isaccea-Noviodunum, nu ca sa ma laud cu cine stie ce realizari, ci pentru a proteja un bun al comunitatii locale.
Comentarii (7)
daniela
20:40dureroasa atitudinea „persoanei”. sa ne tii la curent cu masurile aplicate contra unui astfel de comportament, desi slabe sanse sa fie sanctionat. am observat ca la noi sunt incurajati infractorii, tupeistii,nesimtitii, etc…
coollove
21:38doar traim in Romania, tara lui Papura Voda…se stie ca cei cu bani fac legea in tara, din pacate… te mai mira ceva? pe mine sincer … nu , din pacate asta e realitatea…
tonnywrk
22:44eu ma mir de unde o avea bani pe vremea asta, o avea haina portocalie :), apropo cu cat vindeti cetatea de la nufaru, ca as vrea sa mi construiesc o pensiune, e misto locu :),
sper sa nu dau idei, ca maine, poimaine vad ditamai vila…
Aurel Daniel STANICA
23:19La Nufaru (Proslavita) lucrurile sunt clare. Acum depinde de locul unde doresti sa iti faci pensiunea. In cetate sau in afara ei? 😉
Alexandra
15:16m-am lungit la fata cand am citit ca „persoana Isi ridica o mândra constructie In plin sit arheologic”… primarul ce zice? parea interesat de conservare si punere in valoare… din cate stiu, nu un oarecare serviciu de urbanism elibereaza autorizatii pentru constructii pe situri din clasa A (cum e si Noviodunum), ci Comisia Nationala a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii… citez din Legea 422/18 iulie 2001, prezenta pe siteul MCPN, privind atributiile comisiei amintite: „CNMI (…) avizeaza documentatiile tehnice privind interventiile asupra monumentelor istorice din grupa A” (art. 35, lit. 1, par. h). Din amintiri, si primarul are obligatia sa sesizeze autoritatile de „mai de sus” in asemenea cazuri, nu doar arheologul (mi-e lene sa mai caut prin legi). Aurel, daca ai nevoie de vreo relatie pentru povestea asta, te rog sa-mi spui.
tonnywrk
22:55in cetate, normal :P, poate cand sap beciul pensiunii pentru vinuri dau de vreo comoara…
atitudine « Daniela`s Weblog
22:25[…] […]