Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea (ICEM), in parteneriat cu Asociatia Romana de Arheologie Bucuresti a implementat in perioada 29 iulie-15 noiembrie 2011, proiectul „ARheoDataBase – sistem informatic de inventariere, conservare si digitizare a datelor privind patrimoniul arheologic al judetului Tulcea†.
Proiectul a fost finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) – domeniul: Patrimoniu cultural national, sesiunea de finantare 2011.
Prin acest proiect s-a urmarit un sistem informatic de inventariere, conservare si digitizare a datelor privind patrimoniul arheologic, pentru doua microzone din judetul Tulcea si transpunerea bazei de date geospatiale intr-o aplicatie open source in vederea utilizarii ei ca ATLAS in format digital.
Constituirea unei baze de date informationale (geospatiale) poate reprezenta un instrument necesar pentru organizarea/arhivarea pe termen lung a datelor si informatiilor din arhiva ICEM Tulcea. Bazele de date, prin performantele si avantajele pe care le ofera, reprezinta modalitatea principala de structurare si organizare a informatiilor.
Existenta unei baze de date si corelarea acesteia cu conceptele de conservare integrata si dezvoltare durabila, pentru care este nevoie in politica investitionala si de amenajare a teritoriului, precum si cea referitoare la patrimoniul natural si protectia mediului, sa integreze, sa conserve patrimoniul cultural, pentru a corespunde in acelasi timp necesitatilor culturale, sociale si economice ale comunitatilor locale.
Pentru informatii suplimentare va puteti adresa Compartimentului Relatii Publice (tel/fax 0240 513231, relatiipublice@icemtl.ro).