Monument de arhitectura, cladirea a apartinut armatorului grec Alexandru Avramide, care sosea in orasul Tulcea pe la mijlocul secolului al XIX-lea, “animat de o ambitie si o tenacitate†ce aveau sa faca din el unul din cei mai instariti oameni din regiune. In jurul anului 1890, Avramide aduce doi mesteri italieni si le incredinteaza constructia unei case, pe care si-o dorea a fi un simbol al prosperitatii familiei sale. In scurt timp, casa amplasata in centrul municipiului Tulcea, pe strada Sf. Nicolae, vis a vis de Catedrala Sf. Nicolae, va reprezenta pentru localnici una dintre cele mai frumoase cladiri din oras.
Dupa anul 1944 Casa Avramide devine sediul Comitetului Democratic Grec. In data de 14 noiembrie 1949 se semneazã actul de nastere al Muzeului „Delta Dunariiâ€, a carui deschidere va avea loc la 1 Mai 1950, si va ocupa doua camere din actuala cladire, avand in patrimoniul sau 872 de obiecte si materiale complementare.
Anul 1957 este anul primei reorganizari a muzeului, dupa care, in 1959, se da in folosinta demisolul, unde se deschide o sectie de arheologie si una de etnografie, ce vor functiona pana in anul 1962.
La inceputul anului 1964, dupa construirea la demisolul cladirii bazinele pentru acvariu, alaturi de o colectie formata dintr-un numar mare de piese biologice si un ierbar voluminos, casa functioneaza in totalitate ca muzeu de stiintele naturii.
In anul 2009 Casa Avramide a fost inclusa intr-un amplu proiect de restaurare si consolidare. Obiectivul proiectului a vizat crearea unui Complex Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean. Proiectul a fost derulat de Consiliul Judetean Tulcea (CJ Tulcea), finatat prin POR, Axa Prioritara DMI 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexeâ€.
Prin realizarea acestui proiect s-a dorit evidentierea identitatii tulcene in cadrul identitatii regionale dobrogene. De asemenea complexul va avea si o componenta interactiva prin conectarea trecutului cu viitorul prin intermediul a diverse activitati cultural artistice.
Lucrarile pentru restaurarea Casei Avramide si Muzeului de Arta (cunoscut ca Palatul Administrativ al Sangeacului de Tulcea sau Conacul Pasei) au fost incepute in anul 2010 si s-au finalizat saptamana trecuta.
Ample lucrari s-au desfasurat in interiorul cladirii, care a recapatat atmosfera din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Pictura originala, elementele de arhitectura, plafoanele etc., au fost restaurate si puse in valoare, scotand, astfel in evidenta patrimoniul Casei Avramide.
Fotografiile au fost realizate de Valeriu Leonov.
Comentarii (11)
antoanela
21:16cand se face da drumul si publicului larg ?
Aurel Daniel STANICA
21:22Mai avem de asteptat …
Dima Ligia
22:26Aurel vreau sa precizez faptul ca Alexandru Avramide era de origine albaneza ii nu greaca, comform certificatului de casatorie al lui Alexandru Avramide ii al Elvirei, certificat care se pastreaza In arhivele Tulcei.
Dima Ligia
08:31De fapt Alexandru Avramide este unul dintre fii lui Alecse Avramide si al Elvirei. Alecse Avramide si Elvira au avut patru baieti ii doua fete: Adrian, Alexandru, Albert, Paul, Hariti ii Olimpia. Adrian a preluat afacerile tatalui sau, iar Albert a moitenit casa familiei.
Luciana Jipa
08:57Proiectul are termen de finalizare in toamna si, desi Consiliul Judetean Tulcea face mari eforturi sa deschida cele doua muzee (care vor constitui Complexul Muzeal de patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean) cit mai curind, exigentele de expunere in bune conditiuni a lucrarilor de arta fac sa mai dureze putin pina la deschiderea oficiala.
Aurel Daniel STANICA
17:15@Ligia, Stii foarte bine ce informatii se cunosteau despre familie. Ma bucur ca IDEEA mea de a se merge in arhive, da roade. Tot ce se cunoastea despre familia Avramide, a trebuit completat printr-o documentare temeinica si totusi, inca sunt semne de intrebare. Pana la publicarea documentelor, dam crezare surselor existente.
Aurel Daniel STANICA
21:19@ Ligia, eu am preluat datele de pe site-ul ICEM, adica al institutiei si mi-am prous sa atrag atentia asupra monumentului si a lucrarilor de restaurare.
Aurel Daniel STANICA
21:54D-na Jipa, nu omiteti eforturile ICEM si a specialistilor de aici. Tematica, restaurarea pieselor,etc nu se poate face fara aportul colegilor mei.
Dima Ligia
22:46Informatii mai clare despre familie vei putea citi, vor fi publicate.
Luciana Jipa
13:27…sigur ca eforturile tuturor celor implicati in acest proiect sunt pe masura rezultatului, deci remarcabile. Cred ca fiecare si-a adus contributia, pe domeniul sau.
Am intervenit deoarece am observat, in presa electronica si pe bloguri, un oarecare scepticism privind eforturile de a deschide publicului cele doua cladiri, spre vizitare, in momentul in care constructorul a adus la cunostinta publica incheierea lucrarilor. Este bine sa se inteleaga ca dureaza un pic de la „predarea la cheie” a unei constructii si pina cind poti sa-ti primesti musafirii in casa. ICEM va fi de-acum „vioara intii”, iar in echipa de implementare a unui plan de marketing sunt specialisti si de la ICEM si de la CJT. Toata lumea doreste ca proiectul sa-si atinga obiectivele, sunt convinsa.
Aurel Daniel STANICA
13:47D-na Jipa, eu nu am sa iau in discutie ce se scrie pe bloguri, forumuri sau alte formate media on-line. Vreau sa subliniez, ca efortul a fost/este unul colectiv, adica ICEM Tulcea si CJ Tulcea, sunt de apreciat. Asa cum precizati d-voastra, echipele implicate in cele doua proiecte, vor trebui sa finalizeze implementarea proiectului …si cat mai repede, expozitia si deschiderea oficiala. Am sa inchei spunand: doar impreuna vom reusi!
P.S. Sa nu va suparati, dar tin foarte mult la institutia unde lucrez si am tinut sa fac aceasta precizare. Dupa cum ati observat, in postarea mea, am mentionat institutia care a derulat proiectul.