Cetatea de pe Dealul Consul - Situl arheologic Noviodunum

Cetatea de pe Dealul Consul

Pe vremuri, cand studiam in clasa a III-a geografia judetului Tulcea, am retinut ca Dealul Consul este cele mai inalt deal din zona de nord a Dobrogei. De la parinti am aflat legenda conform careia Arca lui Noe in periplul sau a poposit si prin aceste locuri.

Totusi, dealul are si un “secret” al sau, pe care putini il cunosc, dar …. care se afla la vedere.

Pe platoul dinspre panta de nord, pentru cei care merg pe DN 22F spre Horia, ma rog sau in sens invers, spre localitatea Izvoarele, daca isi arunca o privire spre Dealul Consul, observa urmele a ceea ce a fost odata o cetate. Se poate vedea foarte clar traseul zidurilor, turnurilor, dar si zonele de unde in timp s-a scos piatra, poate chiar de locuitorii din Izvoarele.

DSC_1987 DSC_1985 DSC_1983

Putinele informatii din literatura de specialitate vorbesc de ruinele unui castru roman (secolele IV-VI d.Hr.), care strajuia firul vaii din apropiere, foarte des frecventata in acea perioada, fiind probabil, un important nod ce reunea mai multe drumuri ce faceau legatura cu centre din interiorul provinciei, cu alte castre, canabae, vicus-uri si alte cetati de pe limes, precum Noviodunum (Isaccea) si Aegyssus (Tulcea). Cu siguranta, pe valea din apropierea cetatii de pe Dealul Consul, romanii amenajasera, asa cum procedau in zonele cucerite, un mare drum ce facea parte din vasta retea care impanzea provincia Scythia Minor.

Din pacate, nu cunoastem mai multe date despre evolutia si rolul jucat de acest castru in istoria perioadei cuprinsa intre secolele IV-VI d.Hr.

Cetatea de Dealul Consul

Comentarii (8)

 1. infodeltaro
  infodeltaro

  Desi m-am invartit in jurul acestui deal .. nu am observat cetatea. Si cand ma gandesc ce aproape am fost de ea! Nu-i nimic, fac o vizita cat de curand acolo 🙂

 2. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  Era un „secret” bine pastrat 😉

 3. daniela
  daniela

  Nici nu stiam acest lucru. Am fost de doua ori la Consul, dar cetatea a ramas un „secret” pentru mine. Am inteles ca mai este si o pestera care iese la Babadag, o cunoaste un localnic si mi-a promis ca ne dezvaluie misterul ei.

 4. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  Putina lume stie de existenta castrului de pe Dealul Consul. In literatura de specialitate exista o singura mentiune.

 5. alex
  alex

  fratilor mie imi trebuie mai mult decat atata…….informativa si puneti pe site

 6. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  @alex sa ne informam in legatura cu ce, cu nu am inteles ce vrei de fapt.

 7. Iorgu
  Iorgu

  Sunt 2 pesteri si cetatea cetatzeni din comuna Izvoarele cunosc aceste ”secrete” sa le punem in virgula , majoritatea cunosc minoritatile acestui deal .. poate imi e mie prea usor de zis ca am copilarit in Comuna Izvoarele .. dar ori cum mai sunt multe secrete care nici noi nepotii batranilor nu avem prea multe cunostinte despre acest deal care odata a fost un munte din cate am intzeles de la batrani… cei care sunt interesati .. poate ne vedem anu acesta pe consulu` .A si inca ceva nu am vazut specificat acest lucru in comendatriile de mai insus , stiati ca exista si un inzvor acolo nu pe la mijlocu dealului

 8. GEORGIANA
  GEORGIANA

  Buna ziua,

  Puteti sa imi spuneti traseul din sat Horia pana pe Dealul Consul? Durata?
  MUltumesc

Spune-ne opinia ta