In acest post nu mi-am propus sa realizez un material sau manual, care sa prezinte modurile in care se poate distruge un sit arheologic. Din pacate, constatam din ce in ce mai multe agresiuni la adresa obiectivelor arheologice, unele dintre ele fiind situri de importanta nationala, categoria A, in Lista Monumentelor Istorice. Daca exemplul de la Isaccea este cunoscut, nu vad o exceptie de la regula, ceea ce se intampla la Macin.
Sa ma explic! In luna iunie a anului trecut, trecand Macin, am facut o vizita si la situl Cetatea Arrubium. Nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut sapaturile pentru fundatia unei viitoare case, dar si urme de la interventii cu un excavator pe latura de nord a cetatii. Era evident ca interventiile apartin unor localnici, rude de sange cu Bercea Mondialul, doritori de un camin calduros, care sa ii adaposteasca in vremuri tulburi, dar tocmai in plin sit arheologic. Incalcarile legii sunt o practica frecventa pentru reprezentatii etniei, cu pielea un pic mai colorata si care au propriile legi … Construiesc case dupa bunul plac, pe terenuri care nu le apartin, precum instalarea corturilor in vremea cand erau nomazi …
In fine .. Nu mai departe de ziua de ieri, adica 24 martie, am facut o noua vizita la Macin …si am zis sa trec si pe la Arrubium. Surpriza! Pe latura de nord, mai exact pe str. Nuferilor, constatam ca avem o casa construita, o alta inceputa (la care se zareau … fundatiile si cateva randuri de chirpici), dar se puteau observa inca doua interventii, care ar urma sa mai gazduiasca doua casute tiganesti. La una din sapaturi, se poate vedea cum s-a distrus un zid de incinta sau turn al fortificatiei de epoca romana. In pamantul ingramadit de excavator, se pot culege fara probleme, fragmente ceramice de vase borcan (sec. XI-XII), fragmente ceramice de epoca romana si epoca moderna.
Stau si ma intreb ce pazesc autoritatile locale? Asteapta sa fie sesizate de institutiile abilitate? Din cate am inteles, oamenii din zona au tot facut reclamatii, soldate fara un raspuns … Cred ca autoritatile locale, nu fac altceva decat sa vada in supusii presedintelui Bercea Mondialul, o masa de manevra pentru perioadele electorale si nu sunt dispuse sa intervina aplicand legile care guverneaza statului roman, pentru protejarea monumentelor arheologice. Inca un sit agresat … Asa ca, locatarii primariei nu vor deranja comunitatea. Deh, sa nu ii discrimineze pe sustinatorii presedintelui …, ca pac la mamica Europa o reclamatie.
Autoritatile locale, cele care ar trebui sa se ingrijeasca de protejarea siturilor, pot sa contribuie fara prea mari eforturi la cartea negra a distrugerilor patrimoniului national, in care un capitol important este reprezentat de: cum sa distrugem un sit …
Las fotografiile sa vorbeasca.
P.S. Pentru sugestii si bibliografie, va rog sa va adresati Primariei Orasului Macin.
Comentarii (4)
dumitru vladimir
22:46de mult trebuia delimitat perimetrul cetatii, chemati locuitorii din zona si cu fermitate avizati de importanta sitului ! dealtfel n-am vazut „agitatie” pe tema decopertarii si punerii in valoare a ruinelor cetatii Arrubium ! si sunt convins ca nici nu vom vedea asa ceva cateva decenii de-acum inainte !
Emil
23:15Pacat, asa ne distrugem trecutul dar si viitorul.
infotulcea
01:42de ce te miri? …doar traim in Romania 🙂
Lucian Simion
11:45Eh… Pe mine nu ma mai mira nimic din activitatile „de real folos” ale „clasei sociale protejate de discriminare si nederanjate de lege”. Intrebarea mea e: Nu s-au saturat „alesii locali sa traiasca intr-un oras mort”?… Sau ei doar muncesc acolo… si se distreaza la Ibiza? Banii negrii dati de oamenii de aceeasi culoare sunt foarte tentanti… si … se pare ca sunt „de nerefuzat” de catre reprezentantii autoritatilor. Pacat!!! Zona Macinului are: sit, Dunare, munte, dealuri cu vii, manastire… Macar primele trei enumerate daca s-ar valorifica cu cap si corectitudine … ce zona turistica am avea!!!….Ce de vizitatori!!!… Ce de bani albi in buzunarele autoritatilor in locul celor negrii de acum!!!