Muzeul de Istorie si Arheologie din cadrul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale organizeaza expozitia Sângele martirilor. Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 11 iunie 2013, ora 13.00 la sediul muzeului din Parcul Monumentul Independentei.
Expozitia se concentrează asupra fenomenului religios reprezentat de adoptarea crestinismului de catre populatia locala de pe tarmul vestic al Pontului Euxin, consolidat prin focul persecutiilor religioase din primele secole după Christos si care devine un ”fenomen social” abia in secolul al III-lea p.Chr. Ca marturie a acestui fenomen sta descoperirea bazilicii de la Niculițel din anul 1971, care adapostestea si trupurile a patru martiri: Zotic, Atal, Kamasie și Filip.
Marea bazilica de la Niculițel ”… pana in prezent unica ca tip de edificiu de cult …” este singura din Europa, atat prin conceptia sa arhitectonică cat si prin numărul mare al martirilor aflati in interiorul sau.
Evenimentul va fi prezentat de dr. V.H. Baumann, cel care a descoperit acest monument si care l-a făcut cunoscut pe plan national si international.
Monumentul paleocrestin din Niculitel, a fost descoperit in primavara anului 1971. Complexul este compus dintr-o bazilica cu trei nave și nartex ridicata la sfarsitul sec. IV p.Chr. deasupra unei cripte monumentale paleocrestine. In interiorul acesteia din urma se aflau osemintele a doua grupuri de martiri: un grup de patru, in partea superioara a martyrion-ului, respectiv doi martiri la nivelul inferior.
Cei patru martiri se aflau intr-un sicriu colectiv si in conexiune anatomica, evidentiind o inmormantare primara. Calitatea de martiri crestini si numele lor – Zotikos, Attalos, Camasis și Philippos – sunt inscrise in tencuiala peretilor criptei. Ei sunt cunoscuti in actele martirice ca fiind martirizati la Noviodunum (Isaccea), la 4 iunie, in anul 303.
Resturile osteologice descoperite in zona inferioara a complexului provin dintr-un mormant martiric mai vechi.
Numele si vechimea celor doi martiri raman necunoscute, singura mentiune asupra lor fiind facuta de inscriptia care bloca accesul in interiorul criptei „Aici si acolo (se afla) sangele martirilor”.
Martyrion-ul de la Niculitel este fara indoiala un monument unic in Europa, reprezentand cel mai timpuriu exemplu de transpunere a conceptiilor arhitecturale greco-romane in arhitectura crestina. Din 1998, monumentul a fost amenajat din punct de vedere muzeistic si reprezinta una din marile atractii turistice ale zonei.
Monumentul paleocrestin de la Niculitel va fi reabilitat printr-un proiect european, lucrarile fiind programate sa inceapa in acest an. Proiectul reprezinta o prioritate pentru atingerea obiectivelor din strategia de dezvoltare a judetului Tulcea. In acest context, dezvoltarea turismului cultural religios reprezinta o prioritate durabila pentru judetul Tulcea