Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea - Situl arheologic Noviodunum

Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea

Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea Imprimare E-mail
Centrul European pentru Diversitate prezinta:
Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea

Asociatia Centrul European pentru Diversitate poate fi considerata a fi unul dintre ONG-urile cele mai active din zona interculturalitatii din regiunea judetului Tulcea. Abia finalizata a patra editie a Saptamanii Filmului Interetnic, EU divers anunta concretizarea unui nou proiect: Ghidul Diversitatii Etnice a judetului Tulcea, realizat cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei prin Departamentul pentru Relatii Interetnice, in parteneriat cu Institutul de Cercetari Eco Muzeale si Consiliul Judetean Tulcea.
Editia de anul acesta vine cumva in continuarea, prin amplificare, a celor doua editii ale Ghidul Diversitatii Etnice a Municipiului Tulcea (din care editia a doua bilingva) in care erau prezentate grupurile etnice ale orasului nostru: date despre istoria lor, traditii si obiceiuri specifice, felul in care au influentat viata societatii urbane de-a lungul timpului. Proiectul de anul acesta urmeaza tiparul celor anterioare, cu diferenta majora ca paginile sunt consacrate grupurilor etnice mai dense, mai bine cristalizate, de pe teritoriul judetului Tulcea, care au putut deveni studiu de caz pentru prezentul ghid. Astfel, pentru actuala editie au fost alese 10 localitati corelate cu 10 grupuri etnice care au influentat in mod decisiv profilul – istoric, social, confesional – al localitatii in cauza: Greci (comunitatea italienilor), Izvoarele (grupul etnic al grecilor), Slava Cercheza si Slava Rusa (comunitatea de rusi lipoveni), Babadag (colectivitatea de rromi turci), Sarichioi (din nou rusii lipoveni), Murighiol si Caraorman (ucrainenii), Sulina si Tulcea – orase „cosmopolite”, cu un profil interetnic deja consacrat.

Pentru evidentierea necesitatii acestui ghid nu e nevoie de prea multe argumente. Am inteles cu totii ca nu este suficient sa ”inregistram” pasiv diversitatea (etnica), ci sa o transformam intr-o valenta pozitiva, incercand sa o scoatem in lumina tocmai pentru a intelege cat de importanta este pastrarea identitatii si perpetuarea valorilor spirituale si a traditiilor mostenite de fiecare dintre noi, reprezentantii oricarui grup etnic, fie el majoritar sau minoritar.
Mai mult, realizatorii ghidului au avut ca obiectiv crearea unui suport informational bilingv (roman-englez) in care datele de ordin socio-cultural sa se impleteasca cu cele de interes turistic, punand in lumina zonele reprezentative pentru frumusetea si specificul Dobrogei. Informatiile au fost completate cu imagini ilustrand scene din viata comunitatilor luate in vizor, chipuri reprezentative, portul grupurilor etnice sau obiective de interes turistic din regiune.

Caracterul eterogen al populatiei Dobrogei, favorizat de istoria aparte a cestei regiuni, a facut ca spatiul acesta sa fie considerat de specialisti ca fiind un „model intercultural deschis.” In editia de anul acesta am reusit sa „prindem” partea de nord a Dobrogei – teritoriul judetului Tulcea, insa ne exprimam speranta ca proiectul acesta sa se extinda de la an la an, poate chiar pana la nivel national – aceasta deoarece mostenirea culturala a grupurilor etnice convietuitoare cu populatia majoritara din Romania nu trebuie doar sa fie cunoscuta publicului, ci conservata, perpetuata si promovata prin toate mijloacele informationale de care dispunem.
Lansarea Ghidului Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea a avut loc pe 28 august 2009 in incinta Muzeului Eco Turistic Delta Dunarii Tulcea, bucurandu-se de prezenta membrilor EU divers, a reprezentantilor administratiei publice locale si a celor din presa locala, ca si a specialistilor in domeniul interculturalitatii si muzeografiei.
Cei interesati de achizitionarea unui exemplar (gratuit) al Ghidului Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea ne pot contacta oricand pe adresa office@eudivers.ro Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. sau la numarul de telefon 0724 236944.
De asemenea, pe www.eudivers.ro veti putea rasfoi varianta electronica a ghidului. Va asteptam!

Andrei Luchici
Presedinte Centrul EU divers
Sursa. Ziarul Zorile www.zorile.ro

Sursa: http://www.eudivers.ro/content/view/151/1/

Un mod profesionist in care se face promovarea diversitatii etnice din judetul Tulcea, care in opinia mea, este cea mai definitorie trasatura pentru intregul spatiul dintre Dunare si Mare – Dobrogea. Nu am decat sa ii felicit pe cei care au intreprins aceasta activitate.

× Pana acum nimeni nu si-a exprimat opinia referitor la acest articol

Spune-ne opinia ta