ISTORIA RETRĂITĂ, Ediția a II-a - Noaptea Muzeelor 2017 - Situl arheologic Noviodunum

ISTORIA RETRĂITĂ, Ediția a II-a - Noaptea Muzeelor 2017

”ISTORIA RETRĂITĂ”

-Ediția a II-a-

Cu prilejul evenimentului internațional ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, desfășurat în ziua 20 mai 2017, s-a desfășurat activitatea de reenactment intitulată Dacii și romanii la Gurile Dunării care a constat în amenajarea unui tabere militare la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, în Parcul Monumentul Independenței. Totodată, s-a avut în vedere  recrearea unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară din perioada getică, romană și medievală. Acțiunea noastră este parte integrantă în proiectul cultural Istoria retrăită”, ediția a II-a, implementat de Asociația Pro Noviodunum în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea ”Gavrilă Simion”, Asociația Culturală Tomis Constanța și Uniunea Democrată Turcă din România filiala Tulcea ,
Camera cu ceai – a doua activitate din cadrul proiectului realizată în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România filiala Tulcea, a vizat reconstituirea unei ceainării de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astfel, am dorit să atragem publicul să descopere o modalitate plăcută și distractivă de socializare, ca alternativă la fenomenul web 2.0.

Manifestarea s-a desfășurat odată cu evenimentul internațional ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, sărbătorită la data de 20 mai 2017. Publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale, alături de alte mii de instituții similare din Europa ”Noaptea Muzeelor”.

Proiectul cultural are ca scop promovarea imaginii orașului Tulcea, păstrarea și promovarea patrimoniul cultural și tradiției culturale a orașului, prin organizarea unor evenimente inedite, de tip reenactment, ca modalitate de a experimenta istoria.

Prin proiectul ”Istoria retrăită”, ediția a II-a, ne-am dorit să redăm publicului larg câteva momente istorice, să contribuim la educarea comunității, și în special a elevilor/tinerilor, în spiritul și respectul valorilor trecutului față de tradițiile militare, de cunoaștere a momentelor importante ale istoriei locale și naționale. Prin reconstituire istorică (reenactment) ne-am propus recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară a lumii dacice, romane și medievale. Istoria învățată la școală este astfel completată de cea trăită pe viu.

Considerăm că evenimentul a fost un real succes, având în vedere numărul foarte mare de vizitatori (peste 3400 de persoane).

Fotografii și filmulete de la eveniment pot fi gasite pe pagina: https://www.facebook.com/MuzeuldeIstoriesiArheologieTulcea/

Parteneri:
Asociația Pro Noviodunum, Primăria Municipiului Tulcea, Asociația Culturală Tomis, Uniunea Democrata Turca Din Romania- Filiala Tulcea.

Cu stimă,

Manager proiect,

dr. Aurel-Daniel Stănică

_DSC2851

Sigle_Cofinantat_Primaria_Municpiului_Tulcea

Afis-iSTORIE-RETRAITA2 crop pateneri

× Pana acum nimeni nu si-a exprimat opinia referitor la acest articol

Spune-ne opinia ta