Konaku’ Pasei - Situl arheologic Noviodunum

Konaku’ Pasei

    Palatul Administrativ al Sangeacului de Tulcea sau Conacul Pasei sunt denumirile sub care este cunoscuta cladirea Muzeului de Arta. Cladirea emblematica pentru Municipiul Tulcea, monument de arhitectura, construita in stil neoclasic, intre anii  anii 1863-1865, a fost inclusa in unltimii doi ani intr-un amplu proiect de restaurare si consolidare.

Istoricul cladirii :
          – a fost ridicata intre anii 1863-1865, ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, denumit atunci si Conacul Pasei;
          – dupa reunirea Dobrogei cu tara, devine in 1878 sediul Prefecturii Judetului Tulcea, avand la parter Tribunalul Judetului, Corpul Portareilor si Curtea de jurati;
          – intre 1950-1970, a functionat ca Sfatul Popular Raional Tulcea;
          – devine sediul Muzeului de Arta la data de 23 august 1982.

In anul 2009 Muzeul de Arta si Casa Avramide au fost incluse intr-un proiect de restaurare si consolidare. Obiectivul proiectului a vizat crearea unui Complex Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean. Proiectul a fost derulat de Consiliul Judetean Tulcea (CJ Tulcea), finatat prin POR, Axa Prioritara DMI 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Prin realizarea acestui proiect s-a dorit evidentierea identitatii tulcene in cadrul identitatii regionale dobrogene. De asemenea complexul va avea si o componenta interactiva prin conectarea trecutului cu viitorul prin intermediul a diverse activitati cultural artistice.

Lucrarile pentru restaurarea Muzeului de Arta (cunoscut ca Palatul Administrativ al Sangeacului de Tulcea sau Conacul Pasei) au fost incepute in anul 2010 si s-au in urma cu trei saptamani.

Ample lucrari s-au desfasurat in interiorul cladirii, care a recapatat atmosfera din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (3) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (4) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (7) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (8) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (10) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (15) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (16) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU (17) MUZEUL DE ARTA - FOTO LEONOV VALERIU MUZEUL DE ARTA 2 - FOTO LEONOV VALERIU (2)

Comentarii (1)

  1. Nicolae Ariton
    Nicolae Ariton

    Ca lumea…

Spune-ne opinia ta