Muzeul satului TOPOLOG - Situl arheologic Noviodunum

Muzeul satului TOPOLOG

    Cate persoane cunosc ca in comuna Topolog, jud. Tulcea, exista un mic muzeu? Cu siguranta numarul celor care au cunostinta de existenta acestui muzeu este foarte mic.

   Cateva date istorice.

   Descoperirile arheologice atesta existenta pe teritoriul comunei a unei locuiri din epoca Latene, dar si o intinsa asezare din epoca romana (sec. II-VI p.Chr.)

   Coborand in timp, pe firul istoriei, la inceput, in zona existau doua comunitati: Topal-ava si Topal-Ak, adica Topologul Roman si Topologul Tatar, denumiri cu care apar pentru prima oara in Defterul  otoman din 1573. Mult mai tarziu, in harta militara rusa din 1828, localitatea apare ca Tunalo, pentru ca in 1850 agronomul Ion lonescu de la Brad sa mentioneze aici doua localitati alaturate: Topalong si Topolog, cu mentiunea ca cea din urma era deja parasita din cauza razboiului ruso – turc din 1828-1829.

  Muzeul

  La baza constituirii acestui muzeu a stat o colectie particulara, constituita pe parcursul a 40 de ani de domnul Trofin Ion. Acesta a strans in decursul anilor materiale arheologice descoperite in localitate si imprejurimi (fragmente ceramice, unelte din piatra slefuita, arme etc), dar si piese etnografice, care ilustreaza o parte din preocuparile locuitorilor din Topolog. La initiativa domnului Trofin Ion, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Topolog a fost amenajat intr-un spatiu oferit de Grupul Scolar din localitate un mic muzeu. Im mica “incapere”, care gazduieste expozitia sunt expuse asa cum am precizat, piese arheologice, dar si piese etnografice ce provin din aceeasi colectie si diversi donatori din localitate. Initiativa este una laudabila, merita popularizata, fiind un bun exemplu pentru comunitatile locale, care doresc sa isi amenajeze spatii muzeale. De asemenea, in mica expozitie sunt etalate si o serie de piese arheologice descoperite in luna mai a acestui an, impreuna cu domnul Trofin Ion in asezarea romana de la Topolog.

  DSC_3452a DSC_3454a DSC_3456a DSC_3457a DSC_3458a DSC_3460a DSC_3461a DSC_3462a DSC_3465a DSC_3468a DSC_3469a DSC_3471a DSC_3474a

Comentarii (7)

 1. Liviu
  Liviu

  Numarul necunoscatorilor a scazut cu unul 🙂

 2. Nicu
  Nicu

  Inca nu am ajuns prin Topolog. Cu siguranta acum stiu ce am de vizitat.

 3. dan maria
  dan maria

  sunt din constanta dar bunici mei sunt la topolog eu am 8 ani si tataia (TROFIN ION), a infiintat muzeul si el se ocupa de muzeu pozele de pe net sunt facut de doamna GETA NEGRISAN.SUNT mandra de tataia si mi-ar placea ca si eu sa ii continui pasiunea.PUNE suflet in tot ce face, pentru ca este un om sensibil si ii place frumosul.

 4. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  L-am cunoscut pe domnul Tofin si ma bucur ca prin pasiune, daruire a realizat micul muzeu de la Topolog. In ceea ce ma priveste, eu doresc sa il ajut in identificarea corecta a materialelor din colectia dansului. Este foarte bine ca te-ai gandit sa continui munca dansului si sa afli cat mai multe despre istoria localitatii. Fotografiile de aici de pe blog sunt realizate de mine si daca doresti ti le pot trimite.

 5. dan maria
  dan maria

  Va multumesc frumos pentru Indemnul ii sfatul de a continua pasiunea bunicului meu.Cand treceti pe la Topolog ai dorii sa va cunosc.Din discutia cu tataia am inteles ca sunteti arheeolog in cadrul muzeului din Tulcea.Doresc sa imi trimiteti si mie fotografiile acestea s-au altele legate de muzeu.

 6. dan maria
  dan maria

  Buna sera domnule Aurel Daniel sper ca vati distrat de I Mai!!Daca nu vati distrat azi de I Mai, eu va urez sa va distrati acum seara.
  Sanatate multa si daca dori cand vadeti mesajul acesta sa imi dat si mie adresa dumneavoastra de email dac este in regula ???
  Deci o seara placut si multa sanatate!!!!!

 7. dan maria
  dan maria

  Buna seara domnule Aurel! Acum sunt la tara stau toata vacanta aici sper ca intr-o zi sa veniti la noi la Topolog. Maine facem curat la muzeu si era ceva frumos daca ati putea veni. Dar din pacate stiu ca nu puteti veni, dar e in regula. Va tramsmit multa sanatate !!!!!!!!:-H

Spune-ne opinia ta