No comment! - Situl arheologic Noviodunum

No comment!

Trist,  dar adevarat … Ce s-a contruit in 60 de ani se distruge … doar ca asa doresc noi stapani de la butoane. O sa devenim o natiune fara trecut … Lasam siturile arheologice sa se degradeze … ca mai marii CJT se concentreza pe asfaltari. Prietenii stiu de ce!

ICEM Tulcea, lovit sub centura
*  Intr-un memoriu trimis Consiliului Judetean, conducerea operativa a ICEM, sefii de servicii si reprezentantii sindicatului au explicat conducerii judetene ca sectiile existente si patrimoniul cultural detinut au nevoie, pentru administrare si, respectiv, pentru gestionarea colectiilor, de un anumit numar de angajati * Raspunsul sec al conducerii CJT nu a tinut cont de specificul celei mai vechi si mai respectabile institutii de cultura a judetului: organigrama valabila pentru 71 de posturi!
Cea mai veche institutie de cultura din judet, Institultul de Cercetari Eco-Muzeale, infiintat, practic, acum 60 de ani, cu un efort considerabil, de prof. univ. dr. Gavrila Simion, primeste astazi cea mai urata lovitura din partea autoritatilor.
Din cei 120 de angajati, care asigurau functionarea a patru sectii muzeale importante, vor ramane, dupa aplicarea pro­centului de 41%, doar 73. Abe­rantul proiect gu­vernamental de distrugere a Culturii romane este pus astazi in practica de niste oameni care par ca nu inteleg si nu au cum sa inteleaga valoarea inestimabila a patrimoniului cultural national.
Ce inseamna ICEM, in tara si peste hotare
Iata, pe scurt, o prezentare a acestei institutii tulcene de elita:
„ICEM Tulcea detine si admi­nistreaza un patrimoniu  cultural mobil de valoare exceptionala: peste 7.050 de obiecte de arta, opere ale clasicilor picturii, sculpturii si gravurii romanesti, din care 17 clasate in categoria Tezaur al Patrimoniului National; peste 46.000 de piese arheologice, intre care unele declarate unicat la nivel national; din acestea 62 sunt deja clasate in categoria Tezaur al Patrimoniului National; peste 50.000 de piese numismatice – tezaure si monede izolate, sigilii, medalii; peste 3.000 piese istorice, de perioada moderna si contemporana; peste 10.000 de piese etnografice, marturii ale vietii, acti­vitatii artistice, mestesugaresti si cotidiene a peste 15 nationalitati; 66.800 piese muzeale din domeniile botanica, malacologie, entomologie, pesti si organisme acvatice, ornitologie, oologie, mamalogie, osteologie, geologie-paleontologie; peste 3.000 exemplare de carte de patrimoniu.        Biblioteca de specialitate a ICEM Tulcea cuprinde un numar de peste 51.400 de volume si periodice romanesti si straine si este in relatii de schimb de carte cu 77 de institutii de profil din tara (din 42 de localitati) si 78 de institutii din strainatate din 56 de localitati, respectiv 20 de tari.
Arhiva Foto-Video con­tine peste 100.000 de clisee, peste 150.000 de fotografii alb-negru si color si aproximativ 200 ore de filmare, din 1970 pana in prezent.
ICEM Tulcea este implicat in cercetarea si administrarea unui numar de monumente si situri arheologice de pe teritoriul judetului Tulcea: Or­ga­me/Ar­gamum (com. Jurilovca); Halmy­ris (com. Murighiol), Noviodu­num (Isaccea); (L)Ibida (sat Slava Rusa, com. Slava Cerche­za); Salsovia (Mahmudia) si Aegyssus (Tulcea); Babadag (fortificatia hallstatiana si fortul roman); Luncavita, Isaccea-Suhat – pentru perioada neolitica, Jijila-Mlajitul Florilor, Jijila, Celic-Dere, Enisala, pentru prima si a doua epoca a fierului etc.
ICEM Tulcea isi desfasoara acti­vitatea intr-una dintre cele mai bogate regiuni ale Romaniei in ceea ce priveste patrimoniul natural si cultural; pe teritoriul judetului Tulcea se afla arii protejate de interes international – Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, national – Parcul National Muntii Macinului, 28 de rezervatii naturale aprobate prin Legea 5/2000, respectiv  H.G. 2151/2004, 246 situri arheologice – intre care 32 de importanta nationala – si 60 de monumente de arhitectura urbana, eclesiastica si populara cuprinse in Lista Monumentelor Istorice 2004. Judetul Tulcea, aprobata prin Ordinul 2314/2004 al Ministrului Culturii si Cultelor, respectiv Ordinul 2182/2005.
In 2008, Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii a atestat ICEM Tulcea – prin Decizia nr. 9719/18.08.2008  – ca institutie de cercetare stiintifica la nivel national, iar procedura de atestare si clasificare,  pentru ICEM, ca institutie muzeala – in baza legislatiei in vigoare – este in derulare”.
„Negociere” fara succes
Stiind toate aceste realitati care nu pot fi ignorate, conducerea operativa a ICEM, sefii de servicii si reprezentantii sindicatului de la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale au trimis un memoriu conducerii judetene, solicitand reducerea a doar 35 de posturi, fata de 49 – cat a impus CJT. Semnatarii documentului au precizat faptul ca disponibilizarea numarului de angajati cu 41% va afecta iremediabil activitatea institutiei, punand in pericol integritatea si gestionarea colec­tiilor muzeale si a patri­moniului imobil administrat. Un alt argument a fost obligatia ICEM de a-si asigura 48% din buget din venituri proprii, lucru care ar deveni imposibil de realizat, putandu-se ajunge, ulterior, la cresterea alocatiei bugetare.
Pozitia conducerii CJT a fost, insa, de neclintit: orga­nigrama valabila pentru 71 de posturi! Astfel de „replici”, care nu au niciun alt fundament decat procentul rece, sec, impus de Guvern, te lasa pur si simplu fara cuvinte. Pentru ca este inacceptabil sa distrugi cu pixul ceea ce alti s-au straduit sa construiasca pe parcursul a zeci de ani, pentru ca este inacceptabil sa pui in pericol patrimoniul cultural national, pentru ca este inacceptabil ca niste vremelnici carora pare ca nu le pasa, sa aduca institutiile culturale in inca­pacitate de functionare.

articol preluat din: http://obiectivtulcea.ro/stirile-zilei/18411-instituie-de-elit-decimat-de-procentul-aberant-de-41.html

Comentarii (3)

  1. Nicu
    Nicu

    Trist, foarte trist .. atat pot spune 🙁 Pacat!

  2. C.C.
    C.C.

    ….la Constanta situatia este si mai dramatica. …se vor inchide toate muzeele din judet, de mare traditie….Histria de pe vremea lui POarvan, Adamclisi, Harsova cu vechime de peste o suta de ani…. nu intereseaza pe nimeni cultura…. nu iese… nici macar voturi….

  3. Aurel Daniel STANICA
    Aurel Daniel STANICA

    Din pacate acest lucru se intampla la Constanta. Este o tragedie … Intr-o situasie asemantoare ne aflam si noi, dar incercam sa salvam ce se poate.

Spune-ne opinia ta