Pe la Macin - Situl arheologic Noviodunum

Pe la Macin

   Saptamana trecuta, mai exact sambata, 12 iunie, am insotit echipa fotoatitutine la Macin. Cat timp echipa s-a ocupat de training, eu am facut o vizita, insotit de un bun prieten, pe la obiectivele din localitate. Despre Macin, se pot spune foarte multe … Orasul este situat intr-o zona cu o istorie bogata, cu un patrimoniu cultural si peisagistic remarcabil. Nu intru in detalii legate de stravechiul Arrubium, care la vizita mea se prezenta deplorabil. Afectat de o cariera deschisa in perioada interbelica, fortificatia romana (si medievala dupa unii istorici) se pare ca nu a avut liniste in ultimii 100 de ani. Nu am inteles ratiunile prin care anumiti indivizi, construiesc garaje, case chiar aproape de inima anticei cetati. M-am “afundat” in “maruntaiele” orasului si am descoperit ca mai exista  cateva case, care au scapat de avantul investitional al tranzitiei pe care o traversam cu totii. In cursul acestei vizite, am descoperit catedrala Sf. Petru si Pavel, ridicata intre anii 1877-1878, cu o arhitectura remarcabila, diferita de bisericile cunoscute din Dobrogea de Nord. Totodata, remarc peisajul extraordinar pe care il ofera “strajerii” orasului. Probabil ati ghicit, este vorba de Muntii Macin. Potentialul turistic de care beneficiaza zona, este exploatat intr-o mica masura, dar subliniem existenta rezervatiei Parcul National Muntii Macinului, care propune cateva trasee pentru iubitorii de drumetii si a firmei Alcovin, care preluat denumirea de PODGORIA SARICA NICULITEL.

  Macinul, alaturi de Isaccea, Babadag, Tulcea si Delta (Sulina) reprezinta cu siguranta una din perlele de pe coroana Dobrogei de Nord.

 

La Arrubium

DSC_9303a DSC_9319a

Geamia si Hanul vechi (sec. XVIII)

DSC_9342a DSC_9331a DSC_9342a

Prin  oras

DSC_9356a DSC_9360a

DSC_9378a DSC_9404a

DSC_9380a DSC_9388a DSC_9403a DSC_9407a

Sa construim …

DSC_9295a

Comentarii (6)

 1. daniela
  daniela

  eu n-am gasit arrubium. tot ce am putut vedea este o groapa de gunoi, asa ca am presupus ca am gresit drumul.

 2. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  Pentru mine a fost usor sa gasesc cetatea chiar din prima 🙂 Pentru un vizitator este mai greu … Cu adevarat orasul are o zona centrala frumoasa.

 3. Nicu
  Nicu

  @daniela .. si noi ne-am cam invartit dupa cetate. Greu iti dai seama unde este 🙂
  Referitor la Macin, centrul orasului mi-a placut! Este un oras frumos!

 4. numismatique
  numismatique

  Din pacate Arrubium este insuficient cunoscut si mai ales cercetat. Poate in viitor…te inhami la un proiect 😉

 5. Aurel Daniel STANICA
  Aurel Daniel STANICA

  Poate in alta viata 😉

 6. Emil
  Emil

  Fiecare loc are frumusetea lui,trebuie doar sa cauti in jur.Tulcea are multe locuri frumoase dar putin cunoscute.

Spune-ne opinia ta