Pontica 2008 - Situl arheologic Noviodunum

Pontica 2008

Peste 140 de istorici si specialisti in arheologie de la importante institutii de profil din tara, dar si de peste hotare, din Franta, Italia, Rusia, Ucraina, Grecia, Bulgaria si Republica Moldova si-au dat intilnire la Constanta, in perioada 1 – 3 octombrie, cu prilejul celei de-a 41-a editii a prestigioasei Sesiuni Stiintifice Internationale Pontica 2008. Evenimentul, organizat de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, a avut deschiderea oficiala ieri, in aula „Adrian Radulescu” a institutiei muzeale constantene. Tema evenimentului este „Arheologie si istorie in bazinul vest-pontic”, manifestarea fiind dedicata implinirii a 130 de ani de la Unirea Dobrogei cu Romania (1878 – 2008). Personalitati de seama in domeniul arheologiei au participat la momentul de deschidere a lucrarilor. Alaturi de directorul Muzeului de Istorie Nationale si Arheologie din Constanta, dr. Constantin Chera, la masa prezidiului s-au mai aflat doi dintre conducatorii marilor santiere arheologice din Dobrogea, Histria – Alexandru Suceveanu si Tropaeum Traiani – Alexandru Barnea, din partea Institutului de Arheologie „Vasile Pirvan” Bucuresti. De asemenea, printre cei care au luat cuvintul s-a numarat si istoricul prof. univ. dr. Radu Stefan Vergati, care a transmis salutul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, al presedintelui acesteia, prof. univ. dr. Vasile Gindea.
Rezultatele cercetarilor de ultima ora privind arheologia, numismatica si istoria legata de bazinul Marii Negre – tema noii editii a sesiunii
„Anul acesta ne-am propus un program mai variat din punct de vedere al comunicarilor. In consecinta, avem in jur de 150 de invitati din tara si din strainatate, pentru ca reusim sa facem aceasta editie cu participare internationala. Invitatii nostri sint din Franta, Ucraina, Rusia, Grecia, Italia, Bulgaria – partenerii nostri de proiecte cu care am discutat si colaborat foarte bine. Principala misiune a Ponticii este aceea de a oglindi sapaturile arheologice de epoca antica, de aici, din Dobrogea, dar sectiile noastre sint, de asemenea, structurate pe istorie moderna si contemporana, pe numismatica, pe arheologie feudal timpurie, feudala chiar. Ne propunem in acest an si o comemorare a marelui om politic turc Kemal Ataturk”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, dr. Constantin Chera. „Sesiunea anuala Pontica a ajuns la a 41-a editie, prima a fost in anul 1968, iar din acest an, a capatat un caracter international. Am dorit sa facem aceasta datorita importantei pe care o avea pe plan national, iar in ultimii ani, prin participarea unor specialisti din alte tari, Sesiunea devenise, oricum, internationala, dar anul acesta este mult mai extinsa. Avem peste 140 de specialisti din tara si de peste hotare care au venit pentru a-si prezenta cercetarile de ultima ora privind arheologia, numismatica si istoria legata de bazinul Marii Negre, in general”, a mentionat, la rindul sau, directorul adjunct al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, dr. Gabriel Custurea.
Tot ieri, la parterul institutiei muzeale, in sala „Vasile Canarache”, a fost vernisata expozitia „Descoperiri arheologice recente ale Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie”. De asemenea, la primul etaj a fost amenajata si o expozitie de fotografie dedicata fondatorului si primului presedinte al Republicii Turcia, marele om politic turc Mustafa Kemal Ataturk. Expozitia va fi deschisa oficial astazi, organizatori fiind Consulatul Republicii Turcia la Constanta, Uniunea Democrata Turca din Romania si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. Mai mult, dr. Constantin Chera a anuntat ca tot la primul etaj al institutiei a fost amenajata inca una din marile sali ale muzeului, iar lucrarile de modernizare continua. Astfel, publicul larg va avea acces la sala care oglindeste civilizatia si colonizarea greaca, precum si inceputurile romanitatii in Dobrogea.
Printre cele mai interesante momente din cadrul primei zile a Sesiunii s-au numarat lansarea revistei „Analele Dobrogei” – 2006 – 2008 si a volumului „Monetele lui Mircea cel Batrin”, de Octavian Iliescu. Referitor la editia a IX-a (Serie noua) a cartii „Analele Dobrogei”, muzeograful Lavinia Gheorghe a precizat: „Lucrarea este impartita pe trei sectiuni – Dobrogea medievala, Aspecte economice, sociale, politice si militare si Aspecte culturale dobrogene carora li se adauga recenzii. Cei care semneaza articolele sint in mare parte constanteni, dar si cercetatori de la CNSAS, de exemplu, care vin cu documente inedite, care noua ne sint de un real folos”. Din colegiul de redactie fac parte Lavinia Gheorghe de la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Florin Anghel, conferentiar la Universitatea Ovidius si profesorul Gheorghe Dumitrascu de la aceeasi universitate. „Este o lucrare deosebita, este continuarea unei traditii si speram ca, de acum, va aparea anual”, a adaugat Lavinia Gheorghe.
Sesiunea de comunicari pe sectii continua si astazi, din program facind parte, cu incepere de la ora 9.00, in aula „Adrian Radulescu” a muzeului, si un simpozion turco-roman dedicat ctitorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Miine, participantii la aceasta manifestare de anvergura vor efectua o excursie la Balcic.

http://www.telegrafonline.ro/1222894800/articol/66385/personalitati_din_domeniul_istoriei_si_arheologiei_siau_dat_intilnire_la_8222pontica_20088221.html

× Pana acum nimeni nu si-a exprimat opinia referitor la acest articol

Spune-ne opinia ta