Proiect cultural “(Re)Mapping. Arheologia hărţilor” la final - Situl arheologic Noviodunum

Proiect cultural “(Re)Mapping. Arheologia hărţilor” la final

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,  Asociatia Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica au implementat în perioada 19 iulie — 15 noiembrie 2020 proiectul cultural “(Re)Mapping. Arheologia hărților” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

În cadrul proiectului cultural, ne-am propus să realizăm o cercetare a siturilor medievale dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, făcându-le cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg. Diseminarea rezultatelor  s-a realizat prin organizarea unui workshop cu tema ”Arheologia Otomană în Dobrogea” în cadrul Sesiunii Internaționale Pontica ’53 și realizarea unei expoziții foto-documentare. În situația generată de pandemia COVID-19, pentru siguranța tuturor participanților, s-a luat hotărârea desfășurării sesiunii PONTICA 2020 în varianta online.

În cadrul workshop–ului au fost diseminate atât rezultatele cercetărilor noastre, cât și cele a unor cercetări arheologice din Dobrogea sau Timișoara, fiind dezbătută situația moștenii culturale otomane. Totodată, au fost prezentate surse cartografice inedite pentru cetățile medievale dispărute (Hârșova, Măcin, Isaccea, Tulcea și Constanța), dar și o bază de date cu evidența siturilor otomane.

Cercetările de teren desfășurate în cadrul proiectului au înregistrat siturile otomane (cimitirele, vetrele satele dispărute, cișmelele) din județele Tulcea și Constanța.

Activitatea intitulată ”Acces la arheologie” ce avea ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute din Dobrogea, autorităților locale, elevilor și tinerilor, pentru ca aceștia să înțeleagă importanța studierii istoriei şi a cercetării științifice realizate de specialiștii din domeniul cartografiei istorice, a fost desfășurată tot online. Astfel, elevi din Tulcea, Măcin, Isaccea și Constanța, au aflat ce descoperi au făcut specialiștii în urma cercetării arhivelor și existența încă din epoca medievală a unei societății multiculturale și multietnice în Dobrogea.

O altă activitate a vizat digitizarea a 30 de obiecte de patrimoniu aparținând epocii otomane din Dobrogea în vederea integrării lor în platforma Europeana, care să fie integrate în viitor a unui muzeu virtual online 3D, care să integreze o perioadă istorică puțin cunoscută.

Manager proiect,

Aurel-Daniel STĂNICĂ

× Pana acum nimeni nu si-a exprimat opinia referitor la acest articol

Spune-ne opinia ta