Statuia lui Ferdinand–Intregitorul de tara - Situl arheologic Noviodunum

Statuia lui Ferdinand–Intregitorul de tara

    Internetul acesta sursa inepuizabila de informatii, ne ofera in cautarile noastre, tot felul de informatii, unele chiar inedite. Vechiul ansamblu statuar, dedicat voivodului Mircea cel Batran, a fost ridicat in perioada 1900 – 1902 de locuitorii orasului in cinstea celui care la sfarsitul secolului al XIV-lea, integrase tinutul dintre Dunare si Mare in hotarele statului Tara Romanesca. Locatia in care fost amplasat monumentul, denumit pana in 1947 si Piata Mircea, poate fi usor de identificat de locuitorii municipiului Tulcea, cu spatiul dintre Palatul Pescariilor (MGM Palace) si noul pavilon al Hotelului Delta. Mai exact, este vorba de fantana arteziana din sensul giratoriu… Nu intru intr-o descriere a monumentului, doar fac precizarea, ca in urma cu zece ani, s-a incercat o refacere a monumentului, fara a respecta dimensiunile originale (atat pentru soclu, cat si pentru statuie). Soclul si atatuia lui Mircea au fost distruse in Primul Razboi Mondial, cand armatele Puterilor Centrale, in special de Bulgarii au ocupat zona de nord a Dobrogei.  Din anul 2011, statuia lui Mircea, poate fi admirata in toata splendoarea in zona garii din oras.

image

    Soclul acestui monument a fost reutilizat, daca putem spune asa, in 1940, prin plasarea aici a statui Regelui Ferdinand I adusa de la Ismail. Cunosteam acesta informatie, dar nu stiam si de existenta unei imagini cu statuia Regelui Ferdinand I la Tulcea. In partea dreapta a imagini, pe fundalul asigurat de Palatul Pescariilor (Administratia Pescariilor Statului), se observa icoana Sf. Arhanghel Mihail, de dimensiuni destul de mari. Probabil, venirea comunistilor in 1946/47 a dus la disparitia pentru totdeauna a statui si a soclului.

image

   Fotografia cu monumentul o gasisem pe: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/11/tulcea-o-perspectiva-antropologica/.

   Intre timp, am facut un upgrade al informatiei si citarea corecta a surselor de unde au fost preluate imaginile.

   Despre Ismail mai puteti gasi un articol interesant aici: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2011/11/orasul-ismail-in-perioada-interbelica/

Fotografia si textul care o insoteste in: Monumente istorice din judetul Tulcea , editat de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Tulcea, 2007, p. 85.

P.S. Multumesc  d-lui Iulian Vizauer, pentru sugestie si completare.

P.S. 2. Cautand pe net informatii despre subiect, nu pot trece cu vederea, ca fotografia gasita de mine, cu monumentul Mircea, se poate regasi intr-un album ce face parte din colectia d-lui Dan Arhire.

Detalii aici: http://www.portalulcomunitatii.tulcealibrary.ro/monument_mircea.html

× Pana acum nimeni nu si-a exprimat opinia referitor la acest articol

Spune-ne opinia ta