A aparut in presa centrala o stire pozitiva despre Isaccea. Chiar daca intentia nu este noua, ci s-a vehiculat de cativa ani … dar nu s-a realizat din diverse motive. Nu am sa discut importanta pe care o are aceasta investitie in dezvoltarea orasului. Semnalez aceasta stire si implicarea autoritatilor locale. Sper ca aceleasi autoritati sa se gandeasca la cultura si sa nu uite ca la Isaccea a existat de-a lungul timpului unul dintre cele mai importante vaduri de trecere a Dunarii. Era vadul, care face legatura intre drumurile din Dobrogea, cele din sudul Basarabiei, cu drumurile ce mergeau spre Polonia sau cele care veneau din indepartata stepa euro-asiatica s.a.m.d.
Orasul Isaccea va deveni unul dintre cele mai importante puncte de tranzit intre Uniunea Europeana si Ucraina. Conform unui proiect pus la punct de partile romane si ucrainene in dreptul localitatilor Isaccea, judetul Tulcea, si Orlovca, Administratia Raionala de Stat Reni, se vor construi puncte de trecere de tip RO-RO peste Dunare. Zona va deveni extrem de atractiva pentru transportatorii regionali si nu numai, marfurile provenite de pe piata asiatica prin portul Odessa urmand sa ajunga mult mai usor in Uniunea Europeana, spre portul Constanta sau alte destinatii, fara sa mai ocoleasca prin vamile din Republica Moldova.
Intalnire la nivel inalt
Reprezentantii ambelor parti s-au intalnit pentru prima data in locul in care urmeaza sa se construiasca infrastructura necesara, pe malul romanesc al Dunarii la Isaccea, la finele saptamanii trecute. Din delegatia ucraineana insotita la Isaccea de presedintele Consiliului Judetean Galati, Eugen Chebac, au facut parte viceguvernatorul Regiunii Odessa, Liudmila Varaba precum si Dimitri Ivanovici Makovsyi, presedintele Administratiei Regionale de Stat Reni. Acestia au avut o scurta discutie cu primarul Isaccei, Ilie Petre, reprezentantul investitorului privat, firma MBS, Stelian Gavrus, si inspectorul guvernamental Lucian Simion.„Fara multe vorbe sa punem mana pe lopata si sa realizam acest punct de trecere important pentru Romania si Ucraina“, a spus viceguvernatorul Varavas. Partea ucraineana a subliniat ca acest proiect este bine vazut in tara lor mai ales deoarece, din punctul lor de vedere, piata de marfuri si zona comerciala, mai ales cea din portul Odessa a depasit deja criza si se intrevad premisele unui trafic sustinut prin RO-RO-ul Isaccea-Orlovca. „Partea romana trebuie sa statueze, prin hotarare de Guvern, ca la Isaccea e punct de trecere international, marfa si pasageri. Din acel moment normativ, sa-i spun asa, proiectul va fi concretizat in maximum un an. Numai punctul de trecere vamala costa 5 milioane de euro, iar toata infrastructura colaterala e „pretuita†la circa 10 milioane “ a declarat inspectorul guvernamental Lucian Simion.
Investitie de 12 milioane de euro
In februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu MBS, firma administrata de bucuresteanul Stelian Gavrus pentru 49 de ani de zile. MBS construieste edificiul, dupa care partile vor stabili aportul fiecareia in vederea realizarii contractului de asociere prin participatiune. Conform proiectului de Hotarare de Consiliu Local, redeventa stabilita de ambele parti va fi de 33.335 de euro pe euro pe an pana la edificarea constructiei, dar nu mai mult de trei ani de zile. Termenul de finalizare este de 24 de luni de la demararea lucrarilor. Constructia se va realiza pe o suprafata de 13,9 hectare extravilan din domeniul privat al localitatii Isaccea. In anii 2010 – 2012 suma alocata pentru aceste lucrari este de 2 milioane de euro. La capitolul proiecte in derulare, primaria Isaccea mentioneaza asfaltarea drumului orasenesc 53 ce va face legatura intre punctul de trecere al frontierei de tip RO-RO, Isaccea – Orlovka, in valoare de 2.753.350 euro.Conform protocolului de colaborare romano-ucrainean lucrarea ar trebui sa fie finalizata teoretic pana la finele anului, dar ambii parteneri sustin ca se va termina mai devreme. In cadrul acestui parteneriat public – privat, firma pune banii pentru investitie, iar primaria nu pune decat terenul.
Beneficii si pentru Isaccea
Autoritatile locale spun ca trecerea va aduce un important beneficiu prin redeventa pe teren, crearea de locuri de munca, si dezvoltarea pe orizontala a mai multor servicii: fast – food, restaurant, schimb valutar.Este un plus pentru localitate, este un beneficiu pentru intreaga zona. Altfel putem evalua dezvoltarea localitatii atunci cand avem astfel de oportunitatiâ€, a mai precizat Petre Ilie.
Administratorul firmei care va realiza investitia, Stelian Gavrus, spune ca din evaluarile pe care le-au facut pana acum valoarea investitiei este de circa 12 milioane de euro.
Articol preluat din ziarul Adevarul: http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Ucraina_vrea_sa_intre_in_Europa_prin_Isaccea_0_457154294.html
Update:
o alta stire aici:http://obiectivtulcea.ro/stirile-zilei/20472-pentru-accelerarea-realizrii-trecerii-ro-ro-intalnire-bilateral-romano-ucrainean-la-isaccea.html
un articol mai vechi: http://stiri.rol.ro/euroregiunea-dunarea-de-jos-asteapta-avizul-ue-pentru-punctul-de-trecere-isaccea-orlovka-205227.html