Vive La Republique! - Situl arheologic Noviodunum

Vive La Republique!

   Traiasca retelele de socializare!

Asa am aflat si eu, ca  …. “maine, 4 iunie (sambata), 11.30”, are loc lansarea cartii lui Gh. Avadanei -  Republica ultima nava de razboi cu zbaturi pe Dunare. Sambata am am participat la lansarea cartii, care a fost precedata de un frumos moment artistic sustunut de insusi autorul. Nava pentru care d-l Gh. Avadanei a facut o pasiune, trebuia sa isi spuna povestea si pe care o asteptam de cativa ani.

   Pe d-l. Gh. Avadanei l-am cunoscut in urma cu cativa ani, la Liga Navala. Asa am aflat povestea si dragostea pe care o poarta navei Republica. La intrunirile Ligii Navale, filiala Tulcea, am ascultat de-a lungul timpului istorioare navelor, marinarilor, ca parte a trecutului si prezentului.

RepublicaNava cu zbaturi, cu instalatii cu aburi asa cum o stim toti tulcenii, ancorata la cheiul vechiului port al orasului, a fost construita la Linz (Austria) in anul 1883.

Date tehnice:

– Lungime: 54 m;

– Latime: 14 m;

– Inaltime cu catarg: 17 m;

– Pescaj: 1,40 m;

– Greutate: 540 t;

– Viteza 15km/h in aval si 10 km/h in amonte;

– Propulsie – masina cu aburi care dezvolta 550 CP.

  Datorita stradaniei d-lui Gh. Avadanei, nava Republica, care isi odahneste “osatura” metalica de-a lungul falezei Dunarii, ca nava-muzeu, a fost clasata, devenind bun de patrimoniu national, categoria tezaur. De asemenea, daca vizitati nava si expozitia  de la bordul acesteia, veti avea ocazia sa vedeti motorul cu aburi … Totusi, pentru mai multe amanunte, va recomand sa cititi cartea d-lui Gh. Avadanei, unde veti regasi o serie de povestiri interesante despre “batrana doamna” a Dunarii.

Comentarii (1)

  1. Emil
    Emil

    interesant

Spune-ne opinia ta