Aflate la a XVI-a editie, Zilele Culturii la Isaccea, au debutat in ziua a doua cu manifestarile gazduite de Casa de Cultura din localitate.
Dupa cuvantul de bun venit, rostit de dl. primar Ilie Petre si de directorul Casei de Cultura, director Stelian Mihail, a urmat vernisajul Expozitiei de fotografii: “Isaccea de ieri si de azi†– Valentin Leonov, Aurel Stanica , Stelian Mihail, apoi a fost lansat volumul II “Isaccea. Pagini de monografie†– Editura ExPonto Constanta, Nicolae Radulescu, Olimpiu Vladimirov. In partea a doua, au urmat comunicarile participantilor . Am sa evidentiez aici, comunicarile dl. Florin Topoleanu, a subsemnatului si a d-nei Daniela Stanica.
Dl. Florin Topoleanu (ICEM Tulcea) a prezentat rezultateale campaniei de cercetari din anul 2011 de la Noviodunum. Subsemnatul (ICEM Tulcea) am prezentat comunicarea: Despre baile de marmura de la Isaccea. Este vorba de insemnarile calatorului polonez Martin Gruneweg (25 mart. 1562 – c. 1613), care ne-a lasat informatii importante despre Isaccea la sfarsitul secolului al XV-lea. Insemnarile lasate de acesta, contin date referitoare istoria familiei, la copilarie si adolescenta, la activitatile de negot, calatoriile etc. Textul lui Martin Gruneweg contine marturii valoroase, pentru etnografie, istoria arhitecturii, comertul si geografia istorica. In calatoria sa din 1496, din 12 si 13 ianuarie, calatorul polonez descrie baile de la Isaccea. Insemnarile sunt insotite de o schita a cladirii si un plan al acestora.
La 11 ianuarie [1586] n-am hranit [animalele], am inoptat la Oblucita. Acolo ne asteptau englezii furiosi, caci italienii plecasera inainte. Am dormit acolo cu ceilalti, mai ales cu englezii, in odaia unui vlah de vaza. In aceeasi noapte s-a tras cu arcul in caruta noastra, dupa parerea noastra eu fiind cel vizat, insa Dumnezeu a vrut ca nimeni sa nu fie inauntru, caci li se poruncise paznicilor sa pazeasca. La 12 ianuarie, fiind sfatuit de oameni in legatura cu boala mea, m-am dus la baie cu Hans Gruen si Jacek ruteanul. Ca sa intelegi forma bailor turcesti vreau sa ti-o schitez pe aceasta chiar daca e una dintre cele mai proaste, totusi e frumos zidita. Dupa cum iti arata Nr. 1, este un coridor cu coloane frumoase de marmura , sub care poporul se plimba cu placere, joaca si sah si zaruri; de aceea se vand in chip obisnuit in jurul bailor tot felul de mici delicatese.
A urmat comunicare d-nei Daniela Stanica (Asociatia ProNoviodunum), care a prezentat comunicarea: Muzeul local, un moft sau o necesitate? Prezentarea fost o pleadorie pentru crearea unui muzeul local, care sa promoveze si sa valorifice, bogatul patrimoniu material si imaterial, al comunitatii isaccene. Au fost prezentate o serie de argumente, ce au menirea de a convinge autoritatile locale sa se implice in infiintarea unui muzeu local. Muzeul local, poate avea implicatii directe in dezvoltarea turismului cultural si in stabilirea unei strategii de dezvoltare durabila.
De asemenea, comunicarile d-nei Carmen Atanasiu si Magdalena Tita de la Asociatia Dobrogea. Istorie si civilizatie s-au bucurat de aprecierea auditoriului.
Intreaga manifestare a fost apreciata de public, fapt dovedit de o prezenta deosebit de numeroasa.
Comentarii (4)
Vladimir Dumitru
21:18Felicitari organizatorilor acestei manifestari culturale nord-dobrogene de exceptie ! Confirm frumusetea si substanta stiintifica si culturala a celor relatate de d-l Stanica Aurel! Am participat si eu cândva la Zilele Culturii si Zilele Orasului Isaccea si am ramas placut surprins!
La noi In oras …pe când asa ceva ? Ma refer la manifestarile culturale de genul acesta… Unde sunt „Efigiile Macinene” de altadata,care s-au oprit pentru atâta amar de vreme ? Personal ,simt o acuta lipsa de orizont (si) In aceasta privinta In orasul Macin (cu câteva exceptii notabile -Biblioteca oraseneasca si corul condus de d-l Baba) ! Iar aceasta stare de fapt trebuie sa Inceteze foarte curând! Putem face o echipa care sa reInvie viata culturala a orasului Macin! Sa nu credeti ca nu sunt oameni destoinci si astazi care pot face ceva frumos aici ! Cultura trebuie sa fie una din prioritatile oricarei echipe administrative a orasului !
nicolae ariton
21:40Bravo pentru activitatile desfasurate…
Valeria Petcu
14:03Felicitari tuturor pentru organizarea Zillor Culturii la Isaccea. Ca fiica a acestui oras, am fost mandra sa particip la o actiune atat de inaltatoare spiritual. Consider ca este un moment excelent ca Zilele orasului Isaccea sa fie de Rusalii, deoarece cu ziua libera de luni, mai multi isacceni plecati din localitate ar putea veni la acest eveniment. Se imbina de asemena excelent si cu hramul Manastirii Cocos, iar aceste evenimente la un loc ar putea sa se con stituie in timp ca traditie locala si punct turistic zonal.
Multumim domnului Stanica pentru pozele extraordinare efectuate in Isaccea.
Valeria Petcu
17:49Buna ziua!
Se poate sa postati pe blog pozele de la expozitia de la Isaccea? Sau le aveti postate pe undeva si nu le-am vazut eu?
Am mai vorbit cu isacceni care nu au participat la eveniment si ar dori sa le vada.
Multumesc!